Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Check of u aanspraak maakt op toeslagen

1-04-2022

De hoge prijzen zijn een probleem voor veel huishoudens. Het is steeds lastiger om de huur en de zorgverzekering te betalen. Controleer daarom of u aanspraak maakt op een toeslag. Het zou namelijk enorm zonde zijn als u geld misloopt. 

Zorgtoeslag

Een zorgverkering is niet goedkoop. Daarom is er zorgtoeslag. Dit is een bijdrage van de overheid om de zorgverzekering betaalbaar te houden. Om recht op zorgtoeslag te hebben, moet u in ieder geval een Nederlandse zorgverzekering hebben. Ook mag u niet te veel verdienen. Zo mag uw inkomen in 2022 niet hoger zijn dan €31.998 per jaar. Als u een toeslagpartner heeft, mag uw inkomen samen niet hoger zijn dan €40.944 per jaar.

Daarnaast mag uw vermogen niet te hoog zijn. Op 1 januari 2022 mag u niet meer vermogen hebben dan €120.020. Met een toeslagpartner mag uw vermogen samen niet hoger zijn dan €151.767. Als u in aanmerking komt, vraag dan zorgtoeslag aan volgens dit stappenplan.

Huurtoeslag

Ook bij de huurtoeslag gelden inkomensgrenzen. Daarnaast mag de huur niet te hoog, maar ook niet te laag zijn. Via de website van de Belastingdienst maakt u een proefberekening. U vult uw situatie in en ziet dan of u toeslag krijgt. De berekening laat ook de hoogte van de eventuele toeslag zien.

Hoe hoog uw inkomen mag zijn, hangt af van uw huur, uw leeftijd en de samenstelling van uw huishouden. De huur mag in 2022 in ieder geval niet hoger zijn dan €763,47. Als alle bewoners jonger zijn dan 23 jaar, dan mag de huur niet hoger zijn dan €442,46. Behalve als u al een kind heeft dat bij u woont. Dan mag de huur toch €763,47 zijn.

Verder komt u alleen in aanmerking als u een zelfstandige woonruimte huurt. Zo’n zelfstandige woonruimte heeft in ieder geval een eigen toegangsdeur die op slot kan, keuken en wc. Maar niet voor alle zelfstandige woningen kunt u huurtoeslag krijgen. Voor een woonboot kunt u bijvoorbeeld geen huurtoeslag krijgen. Voor een recreatiewoning kunt u meestal ook geen huurtoeslag krijgen. En voor sommige onzelfstandige woningen kunt u juist wel weer huurtoeslag krijgen. Hier vindt u een volledig overzicht van woningen die in aanmerking komen voor huurtoeslag.

U mag ook niet te veel vermogen hebben, zoals spaargeld. Iedere bewoner mag op 1 januari 2022 maximaal €31.747 hebben. Partners mogen samen op januari 2022 maximaal €63.494 hebben. Heeft u een thuiswonende kinderen jonger dan 18 jaar met een vermogen? Dan telt hun vermogen mee bij dat van u. Komt u in aanmerking voor huurtoeslag? Volg dan dit stappenplan om de toeslag aan te vragen.

Vergeet dus niet om te checken of u in aanmerking komt voor een huurtoeslag. Anders loopt u misschien honderden euro’s per jaar mis.

Bron: belastingdienst.nl

Terug naar nieuws