Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Controleer of u ‘verworven recht’ heeft op huurtoeslag

23-12-2020

Is uw huurtoeslag in het verleden gestopt terwijl u ‘verworven recht’ had? Dan kunt u tot 1 maart 2021 alsnog toeslag claimen over vroegere jaren. Dat blijkt uit informatie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Uit een uitspraak van de Raad van State bleek in 2019 dat de Belastingdienst de regels voor ‘verworven recht’ jarenlang te streng toepaste. Honderden huurders werden hier de dupe van. De overheid heeft daarom besloten dat dit rechtgezet moet worden.

Wat is ‘verworven recht’?

Met een huurprijs boven de ‘toeslaggrens’ is er geen recht op huurtoeslag. Behalve als u al toeslag krijgt op het moment dat uw huurprijs boven de toeslaggrens raakt. Dit kan gebeuren door een huurverhoging. U hebt dan ‘verworven recht’. Uw recht op toeslag blijft dan doorlopen, ook al is de huurprijs van uw sociale woning niet sociaal meer.

Wel verworven recht, toch geen toeslag

De overheid erkent sinds enige tijd dat honderden huurders die ‘verworven recht’ hadden te streng zijn behandeld door de Belastingdienst. Het gaat om huurders die toeslag kregen, maar die verloren toen hun inkomen iets te hoog werd. Voordat ze hun toeslag verloren steeg de huur van hun sociale woning tot boven de toeslaggrens. Toen hun inkomen weer laag genoeg werd voor toeslag vroegen ze opnieuw toeslag aan, voor precies dezelfde woning. Die aanvraag werd ten onrechte geweigerd door de Belastingdienst. Deze huurders kunnen nu alsnog de toeslag claimen die eerder werd geweigerd. Dit kan tot 1 maart 2021.

Bron: woonbond.nl

Terug naar nieuws