Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Corona en huurmaatregelen kabinet

30-03-2020

De coronacrisis treft ons allemaal. Hoewel het nieuws bol staat van het nieuws over dit virus, heerst er nog veel onduidelijkheid. Wij zetten de tips van het RIVM en de regelingen omtrent corona en huren op een rij.

De allerbelangrijkste tip van het RIVM is regelmatig de handen te wassen. Hoe moet dit dan volgens het RIVM? Allereerst maak je je handen nat, iets wat veel mensen niet doen, en pas daarna breng je zeep op je handen aan en was je je handen. Zorg dat de zeep ook goed tussen uw vingers terechtkomt en herhaal dit meerdere keren per dag.

Moet u hoesten of niezen? Doe dit dan in de binnenkant van uw elleboog. Zo voorkomt u dat het virus zich verspreidt en uw handen blijven schoon. Het RIVM zegt dat het handig is om uw kleding vaker te wassen dan normaal.

Om nog een laatste misverstand de wereld uit te helpen. Het dragen van een mondkapje helpt volgens het RIVM niet tegen het coronavirus.

Kabinet: geen huisuitzettingen

De minister heeft in een gezamenlijk statement met verhuurkoepels laten weten dat huisuitzettingen gedurende de coronacrisis niet door kunnen gaan. De Raad van de Rechtspraak heeft bepaald dat rechtszaken over huisuitzettingen - behalve wanneer sprake is van criminaliteit - tijdens de coronacrisis niet in behandeling worden genomen.

Daarentegen creëert het kabinet (nog) geen wettelijke basis om huisuitzettingen en incassoprocedures gedurende deze epidemie te verbieden. ‘Verhuurders zijn juridisch niet verplicht zich te houden aan het advies van een brancheorganisatie of minister’, aldus het kabinet.

Problemen met huurbetaling?

Dreigt u uw huur niet meer te kunnen betalen? Komt u financieel in de knel door een inkomensdaling? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de verhuurder. De Woonbond heeft gesprekken gehad met corporatiekoepel Aedes en veel corporaties hebben laten weten coulant te zijn. Dat betekent in ieder geval geen huisuitzettingen, en voorkomen van incassotrajecten met bijbehorende kosten. Maar misschien is uw verhuurder wel bereid nog een stapje meer te zetten. Veel corporaties hebben aangegeven bereid te zijn maatwerk te treffen.

Terug naar nieuws