Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Drukbezochte bijeenkomst Duurzaam Leidschendam-Voorburg

18-12-2019

Duurzaam wonen. Dat was het onderwerp op de interactieve informatieavond die Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg op 12 december organiseerde.

De avond was drukbezocht. Actieve inwoners infomeerden elkaar over activiteiten om hun wijk en huis duurzamer te maken. Ook waren er organisaties die de inwoners informatie gaven over hoe zij zelf een steentje bij kunnen dragen. Zo waren Duurzaam Den Haag, Avalex en het EnergieTeam uit Voorburg-west aanwezig en deelden zij hun ervaringen.

Na afloop schreven aanwezigen zich gelijk al in voor initiatieven. Ook werden voorbeelden gegeven van kleine acties die je zelfs in oudere huizen gelijk kunt ondernemen, zoals een ventilator plaatsen in de convectorput. Die zorgt ervoor dat de lucht sneller vanaf de convector de ruimte in wordt geblazen. Door de gelijkmatiger verdeling van de warme lucht, wordt de kamer veel sneller warm. De verwarmingsinstallatie kan dan gerust een paar graden lager. Dat is waar de werkelijke gasbesparing zit.

Ontzettend leuke ideeën

Marjan van Giezen, voorzitter Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg (foto): ‘Ik heb ontzettend leuke ideeën gehoord vanavond: het EnergieTeam Voorburg-West gaat zelf energiecoaches opleiden om mensen op weg te helpen. En wil ook energie gaan opwekken met de buurt. Duurzaam Den Haag werkt met 10 focuswijken waar ze echt naar de mensen toe gaan. Er komen deel-auto’s in de wijk. Avalex heeft op verzoek van bewoners in Delft een wormenhotel neergezet, om GFT afval sneller te laten composteren. Kortom, er gebeurt heel veel, het is nu een kwestie van mensen met elkaar in contact brengen. En dat hebben we met deze avond gedaan, ik ben heel blij met de opkomst en het enthousiasme!’

Eerste gezamenlijke zonnestroomproject

Veel enthousiasme was er ook voor het eerste coöperatieve zonnestroomproject in onze gemeente, op het dak van sporthal De Cascade in Voorburg, zie ook zonoplv.nl. Heeft u ook een duurzaamheidsidee of een mooi voorbeeld? Laat het de Stichting Duurzaam weten via marjanvangiezen@icloud.com!

Terug naar nieuws