Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Een bewonerscommissie is nuttig en slim

11-03-2020

Wilt u meer of beter onderhoud, of vindt u het leuk om iets voor de wijk te organiseren? Dan is het opzetten van een bewonerscommissie een goed idee. WoonInvest kan u helpen met het opzetten hiervan. Of vraag advies via secretariaat@respectus.nl.

De woonconsulent van WoonInvest kent het complex en de buurt en kan bijvoorbeeld helpen bij het opstellen van een enquête of uitnodiging voor de bewoners. Daarnaast ondersteunt WoonInvest haar bewonerscommissies. Zij stelt bijvoorbeeld faciliteiten beschikbaar zoals de mogelijkheid om kopieën te maken of een vergaderplek.

Moeten bewoners dit zelf betalen?

Alle activiteiten kosten geld. Ook het opzetten van een bewonerscommissie. WoonInvest geeft haar bewonerscommissies een financiële ondersteuning. Het gaat om een bescheiden bedrag per jaar waarmee de commissie de lopende kosten, zoals brieven, uitnodigingen en belkosten, kan betalen. Indien een ruimer budget nodig is voor specifieke activiteiten zoals verfraaiing van de centrale hal, doe dan een aanvraag via Mijn Woonidee.

Steun van Respectus

Ook Respectus ondersteunt bewonerscommissies, bijvoorbeeld bij renovatie- en groot onderhoudstrajecten. Dit zijn vaak langlopende projecten waar veel partijen bij betrokken zijn. Uit ervaring weten we dat de steun van Respectus daarbij een nuttige is. We staan bewonerscommissies graag met raad en daad terzijde. Kijkt u hier alvast wat de bevoegdheden zijn van een bewonerscommissie.

Bevoegdheden bewonerscommissies

Kortom, op welke punten heeft u informatierecht, adviesrecht of instemmingsrecht. Dus op welke punten moet de verhuurder de bewonerscommissie van informatie voorzien, op welke punten moet hij uw advies vragen en over welke onderwerpen heeft de verhuurder toestemming nodig van de bewonerscommissie. Zo ziet u dat de verhuurder instemming moet vragen bij energiebesparingsplannen, renovatie of de uitvoering van woningverbetering. Nuttig als u daarover uw stem kunt laten horen!

Uiteraard gaat het om zaken die het eigen wooncomplex betreffen. Als het gaat om zaken als het algemene servicekostenbeleid moet huurdersvereniging Respectus instemmen.

Op de foto de net opgerichte bewonerscommissie aan de Prins Frederiklaan in Leidschendam.

Terug naar nieuws