Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Geen huuraftrek voor zzp'ers

14-11-2016

Sommige huurders bij WoonInvest werken voor zichzelf als ZZP-er. Voor hen is het goed te weten dat de huur van een woning niet meer mag worden afgetrokken van de winst van een zzp-er. Dat meldde Staatssecretaris Wiebes (Financiën) onlangs aan de Tweede Kamer. Deze aftrekpost zou de schatkist te veel geld kosten.

In augustus stelde de Hoge Raad een ondernemer in het gelijk. Zzp’ers met een huurwoning mogen volgens de Raad een deel van de huurkosten aftrekken van de winst, als zij minstens een tiende van hun huis als werkruimte gebruiken. De staatssecretaris is echter bang dat de kosten enorm oplopen wanneer meer zelfstandigen dit aftrekvoordeel ontdekken. Er komen in totaal 450.000 zzp'ers in aanmerking voor deze aftrekpost. Een ander gevolg is de huurtoeslag. Dankzij de aftrekpost daalt het verzamelinkomen van zzp’ers met een huurwoning. Hierdoor krijgt men meer huurtoeslag.

Volgens de staatssecretaris leidt dit belastingvoordeel tot ongelijkheid tussen huur- en koopwoningen. Zzp'ers met een koopwoning kunnen namelijk geen kosten aftrekken voor een werkkamer. De maatregel van Wiebes geldt overigens alleen voor ondernemers met een 'onzelfstandige' werkruimte. Zzp’ers met een zelfstandige werkruimte, zoals een behandelkamer, kunnen hun kosten wel blijven aftrekken van de winst. Het gaat hierbij om een werkruimte die zo’n zelfstandigheid bezit dat de ruimte duidelijk te onderscheiden is door uiterlijke kenmerken. Eigenlijk zou de ruimte moeten zijn te verhuren aan een derde.

Terug naar nieuws