Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Gemeenten willen woningmarktregio’s

11-05-2016

In Nederland moeten woningmarktregio’s worden gevormd. Dat schrijft de Woningwet 2015 voor. Het initiatief wordt genomen door de gemeenten. Zij zullen gezamenlijk een voorstel voor een indeling doen. Voor 1 juli moeten deze voorstellen worden ingediend bij de minister.

Een woningmarktregio bepaalt het werkgebied van de woningcorporatie. Dit moet in overeenstemming zijn met de schaal van de regionale woningmarkt, is de achterliggende gedachte. Gemeenten bepalen samen de schaalgrootte en de samenstelling van die woningmarkt.

De indeling kan gevolgen hebben voor de werkzaamheden van corporaties. Buiten de kernregio mogen veel corporaties bijvoorbeeld niet meer uitbreiden op nieuwe locaties. Hun huidige bezit mogen ze wel blijven beheren en verhuren. Huurdersorganisaties hebben geen officiële rol bij de vorming van woningmarktregio’s, maar men kan wel een zienswijze geven. In een aantal gemeenten worden huurdersorganisaties betrokken bij het proces. Dit doet recht aan de relatie die gemeenten, corporaties en huurdersorganisaties hebben.

Terug naar nieuws