Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Hoe het best om te gaan met overlast

7-05-2024

Nu de eerste zomerse dag achter ons ligt en buren vaker buiten zijn, is het fijn dat dit in goede harmonie gebeurt. Het kan zijn dat u andere gewoontes heeft dan uw buren. Daardoor kunnenirritaties ontstaan. Meteen de politie bellen is niet de beste optie, maar wat dan wel?

Wanneer is het overlast?

Een beetje lawaai moet kunnen, ook volgens de rechter. Maar op een gegeven moment is de grens bereikt en wordt het lawaai onrechtmatige hinder. Een wettelijke definitie van onrechtmatige hinder is er niet, elke omstandigheid staat op zichzelf. De aard, de ernst en de duur van de hinder worden hierin meegenomen. Voorbeelden van onrechtmatige hinder zijn; geluidsoverlast, stank, rook en trillingen. 

In de wet is niet vastgelegd tot hoe laat u lawaai mag maken. Wel is het algemeen aanvaard dat het tussen 22.00 en 07.00 uur stil moet zijn. Geen wet, meer een fatsoensnorm. Dit vooral om de nachtrust van de buren te respecteren.

Hoe de overlast aan te pakken?

Als u echt last heeft van het lawaai van uw buren, kunt u het best eerst het gesprek aangaan. Dit heeft het meeste kans van slagen en bespaart iedereen een hoop ellende. Als u er samen niet uitkomt, kan een bemiddelaar een volgende stap zijn. Klik hier voor meer informatie over bemiddeling.

Goede communicatie is het beste advies. Vooral kalm blijven, want u wilt de situatie niet verergeren met boosheid. Als u uw buren kalm benadert, krijgt u sneller een kalme reactie terug. Zorg ook voor een dialoog, luister naar elkaar om elkaar beter te begrijpen. 

Laatste redmiddel

Als er na de gesprekken geen oplossing is, kunt u overwegen de politie in te schakelen. Zie dit wel als laatste redmiddel, omdat het eventuele spanningen tussen u en uw buren niet ten goede komt. De weg naar de rechter is nog een optie, maar zal in de praktijk weinig opleveren. U zult bewijzen moeten verzamelen en ook alles schriftelijk vastleggen (om dossier te maken). Als er daarna een vonnis is, wordt het handhaven daarvan ook nog een grote uitdaging.

Als al het bovenstaande niet helpt, kunt u altijd Mr. Frank Visser inschakelen om te kijken of hij iets voor u kan betekenen.

Terug naar nieuws