Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Hooikoortsklachten? Houd uw huis pollenvrij

15-02-2019

Het einde van het koude weer nadert en daarmee komt er warmer weer onze kant op. Dat levert lentekriebels op. De zon zorgt voor de aanmaak van vitamine D, die een rol speelt bij het geluksgevoel. Maar pollen in huis kunnen letterlijk voor kriebels zorgen. De ouderwetse lenteschoonmaak was zo gek nog niet.

Weeronline laat weten dat Nederlanders met hooikoorts de komende weken meer klachten gaan ondervinden. Dat levert vaak blije gezichten op, maar ook zorgt dit voor klachten onder hooikoortspatiënten. U kijkt nu vast naar buiten en vraagt zich af hoe dit mogelijk is. Het zachtere weer zorgt ervoor dat elzen en de pollen van de hazelaar tot bloei komen. Deze ontwikkeling zorgt voor hooikoortsklachten.

Spring fever

In het Engels worden lentekriebels wel ‘spring fever’ genoemd. Echte koorts krijg je er niet van, maar misschien is er wel een verband met hooikoorts. Bloeiende bomen brengen al vroeg in het voorjaar stuifmeelpollen in de lucht en op een zonnige dag blijven die zweven. En daar krijg je echte kriebels van, in je neus en in je ogen.

Lekker fris in huis

Zorg dan in elk geval dat het binnen in huis lekker schoon is. Stuifmeel dwarrelt in huis op de grond, als er geen tocht is. Stofzuig regelmatig met een stofzuiger met goede filters om de concentratie stuifmeel laag te houden. Horren voor open ramen en deuren houden pollen enigszins tegen. Er zijn ook speciale horren die meer stuifmeel tegenhouden. Lucht het huis 's ochtends, dan is de concentratie pollen buiten het laagst. Stuifmeel gaat trouwens vooral in uw haren en kleren zitten. U kunt zich daarom beter omkleden in de badkamer dan in de slaapkamer. Was ook regelmatig uw haren.

Terug naar nieuws