Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Huurders komen niet aan sparen toe

4-12-2019

Omdat huurders een groter deel van hun inkomen kwijt zijn aan vaste woonlasten, komen zij minder aan sparen toe. Dit blijkt uit een enquête van de Rabobank.

De Rabobank hield een onderzoek onder bijna 10.000 klanten. Daaruit blijkt dat het voor huurders vaak lastiger is om geld opzij te zetten dan voor mensen met een koopwoning. Huurders zijn namelijk vaak een groter deel van hun inkomen kwijt aan (vaste) woonlasten. Denk bijvoorbeeld aan huur en verzekeringen.

Geen ruimte voor sparen

Zowel sociale huurders als huurders in de vrije sector komen minder aan sparen toe dan woningbezitters. De kans dat zij minder dan 2.500 euro spaargeld hebben, ruim onder het minimumbedrag dat het NIBUD adviseert als reservepotje, is zelfs twee keer zo groot als voor huiseigenaren. Vanwege de hoge huurprijzen in de vrije sector, hebben  huurders in deze sector de grootste kans om niet voldoende te kunnen sparen.

Meldingen

Dat veel huurders niet aan sparen toekomen blijkt ook wel uit meldingen van het ‘Meldpunt Huuralarm’ van de Woonbond. Huurders kunnen daar aangeven onvoldoende opzij te kunnen leggen om bijvoorbeeld een kapotte wasmachine te vervangen.

Terug naar nieuws