Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Huurtoeslag over 2021 aanvragen

23-08-2022

Had u in 2021 recht op huurtoeslag, maar heeft u die toen niet aangevraagd? U heeft nog tot 1 september 2022 om dit alsnog te doen. Daarna bent u te laat.

Huurtoeslag berekenen

U moet zelf huurtoeslag aanvragen. Het komt dus niet vanzelf naar u toe. Als u zonder het te weten in 2021 recht had op huurtoeslag, dan kunt u deze alsnog aanvragen. Of u recht heeft op de toeslag hangt af van uw jaarinkomen, uw vermogen op 1 januari, uw huurprijs, de samenstelling van uw huishouden en uw leeftijd. Met de rekenhulp van de Belastingdienst kunt u een proefberekening maken over het jaar 2021.

Aanvragen

Heeft u recht op huurtoeslag? Laat dan geen geld liggen en vraag het direct aan. Om de toeslag aan te vragen moet u op Mijn toeslagen inloggen. U hoeft de toeslag maar één keer aan te vragen. Daarna krijgt u de huurtoeslag ieder jaar vanzelf, zolang u aan de voorwaarden voor huurtoeslag voldoet. Voor het aanvragen heeft u een geldig DigiD nodig. Deze kunt u opvragen via de DigiD app op uw mobiele telefoon. Let wel, als u uw DigiD anderhalf jaar lang niet heeft gebruikt, dan moet u deze opnieuw aanvragen. Het kan dan vier dagen duren totdat de code in uw brievenbus ligt. 

Meer huurders recht op toeslag

In 2020 kregen ongeveer 115.000 extra huishoudens recht op huurtoeslag, maar er zijn nog altijd huurders die dit niet weten. Het is daarom slim om te checken of u recht heeft op de toeslag. De reden dat meer mensen er recht op kregen, heeft te maken met de inkomensgrens voor huurtoeslag. Deze is door een wetswijziging in 2020 veranderd.

Wanneer heeft u recht?

Volgens de nieuwe wet geldt: hoe hoger uw inkomen, hoe minder toeslag. Verder is het van belang of u de AOW-leeftijd heeft bereikt of niet. In de praktijk is er met een jaarinkomen tot grofweg €31.000 (alleenstaanden) en €41.000 (gezinnen) soms huurtoeslag mogelijk.

Bron: Woonbond.nl

 

Terug naar nieuws