Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Inbraakpreventie: samen sterk in de buurt

14-07-2022

Het is heerlijk weer, iedereen gaat lekker met vakantie! Het is ook de tijd om even alert te zijn op inbraakpreventie van uw woning. U kent vast wel het gezegde: beter een goede buur dan een verre vriend. Respectus heeft enkele tips voor u.

Laat weten waar u bent

Vertel de buren waar u bent en wanneer u op vakantie bent. Handig is ook een telefoonnummer achter te laten, zodat zij u in geval van nood kunnen bereiken. Laat de buren ook een oogje in het zeil houden.

Zorg dat uw huis er bewoond uitziet

Een goede tip is bijvoorbeeld uw tweede auto – als u die heeft - op de oprit te zetten als u met de auto op vakantie gaat. En heeft u die niet? Dan kunnen de buren toch lekker de oprit gebruiken. Gemak dient de mens én de veiligheid van uw huis. Vraag gelijk even of ze af en toe de post willen weghalen en de gordijnen opendoen of dichtschuiven. Ook een tijdschakelaar zodat ’s avonds een lamp aangaat, is een aanrader. 

Snoei regelmatig

Het is handig als de buren of voorbijgangers zicht op uw huis hebben. Lekker naar binnen laten kijken, zeggen wij. Als u bomen of struiken rond uw huis heeft, zorg er dan voor dat u ze regelmatig kortwiekt, zodat uw woning voor buren en voorbijgangers goed zichtbaar is. Die zichtbaarheid is een van de speerpunten bij (woning)inbraakpreventie.

Denk na wat u post op social media

Zet nooit ‘live’ gezellige foto’s van de vakantie op uw Facebook, Instagram of andere sociale media. Het is nog net geen uitnodiging aan het inbrekersgilde. Verder kan het handig zijn een buurt WhatsApp-groep in te richten, zodat u elkaar op de hoogte houdt van (verdachte) zaken in uw woonomgeving. Samen een buurtpreventieteam oprichten, is natuurlijk helemaal een goed idee. Wilt u zich inzetten voor een veilige buurt? Lees meer over een buurtpreventieteam en hoe u zich kunt aanmelden op https://www.lv.nl/buurtpreventieteam.

Meld kapotte portiekverlichting

Uiteraard is de verhuurder verantwoordelijk voor goede portiekverlichting. Maar u kunt zelf ook iets betekenen hierin. Meld bijvoorbeeld kapotte verlichting in de gezamenlijke ruimten of bij de garageboxen via: https://www.wooninvest.nl/ik-huur/reparaties

Ken uw buren!

Sociale controle is een prachtige en effectieve vorm van inbraakpreventie. En mensen die elkaar kennen zijn nu eenmaal eerder geneigd nog even extra op te letten op elkaar. Ook is eerder duidelijk als een onbekende persoon in de straat is. Een goed idee om elkaar te leren kennen is een buurtfeestje of buurtbarbecue. Is ook nog eens gezellig! Bijdragen hiervoor kunt u bijvoorbeeld krijgen via het Oranjefonds of Vlietwensen. Kijk op https://www.respectus.nl/melding-en-info/woonidee voor meer informatie.

 

Terug naar nieuws