Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Maak van uw balkon een groene oase

24-04-2024

Droomt u van een grote tuin waar vogels af en aan vliegen en het insectenhotel altijd is volgeboekt? Maar moet u het doen met een klein balkon? Goed nieuws: ook uw balkon kan een groene oase worden. Met deze tips van de Haagse ecoloog Dylan Haanappel kunt u meteen aan de slag.

Begin klein

De eerste tip is gelijk de moeilijkste: begin klein. Zeker als u enthousiast bent wilt u waarschijnlijk gelijk het hele tuincentrum leegkopen. Toch is het advies: houdt u in. Als u voor het eerst uw balkon gaat vergroenen, dan is het vaak moeilijk in te schatten hoe alles erbij komt te staan. Waar komt welke plant, waar zit u het liefst, komt er nog een tafeltje om aan te zitten? Dat komt vaak vanzelf als je gebruik maakt van de ruimte en er langzaam wat groen in brengt. Bouw het groen op je balkon langzaam op, hoe moeilijk dat ook is!

Maak gebruik van de ruimte

Om een (klein) balkon te vergroenen is het essentieel om de ruimte die er is goed te benutten.  Kale muren kunt u prima vergroenen zonder dat het veel ruimte in beslag neemt. Een van de meest eenvoudige manieren om dat te doen, is het gebruik van klimplanten. Plaats een smalle bak of pot met een goede klimplant, zoals een Wisteria, een Clematis of een Hedera (klimop). Die eerste hebben een prachtige bloei, de klimop zorgt weer voor wintergroen op het balkon. Om de klimplanten te helpen kunt u een klimrek aan de muur hangen. Een voordelige optie is om een metalen raster uit de bouwmarkt te gebruiken.

Werk in lagen

Op een balkon zijn niet veel vierkante meters om te vergroenen. Door in de hoogte te werken, vergroot u het werkoppervlak enorm. Hang bijvoorbeeld een aantal plantenbakken aan de railing van het balkon en gebruikt kleine verhogingen om lagen te creëren. Een keukentrappetje van de kringloop of een oud bijzettafeltje zijn daar perfect voor. Het klimrek aan de muur kan een dubbelfunctie vervullen, u kunt er prima plantenbakken aan hangen. Menig tuincentrum heeft tegenwoordig plantenbakken in allerlei maten met ingebouwde ophangsystemen. Met een beetje creativiteit kunt u het nog leuker aankleden, met bijvoorbeeld een leuk buitenschilderijtje of een vogelhuisje.

Ga niet te groot

Een veelgemaakte fout is het gebruiken van grote potten en bakken. Dat voelt misschien logisch, u heeft immers weinig ruimte voor veel bakken. Het lastige van grote potten is echter dat het balkon snel vol staat en u weinig flexibiliteit heeft om te schuiven. Kies voor kleine potten en bakken, zo kunt u eenvoudig schuiven als iets toch niet helemaal lekker staat en kunt u veel verschillende planten gebruiken. Goed voor de diversiteit en het ziet er gezelliger uit!

Gun uzelf ook ruimte

Misschien wel de belangrijkste tip bij het vergroenen van een (klein) balkon: gun uzelf ook wat ruimte. Een groen balkon is superfijn, maar u wilt er wel gebruik van kunnen maken. Want zeg nou zelf: wat is er heerlijker dan op een warme zomeravond nog even een wijntje drinken op uw eigen balkon tussen al het groen! Zorg er dus voor dat u ruimte houdt voor een gemakkelijke zithoek. Een balkon waar ruimte voor uzelf is zorgt er bovendien voor dat u het groen waarschijnlijk beter verzorgt. Immers: uit het oog, uit het hart! Eigenlijk zorgt u er dus voor dat u zelf heerlijk kunt genieten, maar ook de planten het beter naar hun zin hebben. Ideaal!

(Bron: hethaagsegroen.nl)

Terug naar nieuws