Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Meer betalingsproblemen door hoge vaste lasten

12-01-2016

Te hoge vaste lasten veroorzaken steeds meer schulden, blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Drie jaar geleden had 15 procent van de gezinnen hierdoor betalingsproblemen; nu is dat 27 procent.

Het aantal huishoudens met betalingsproblemen is ongeveer gelijk gebleven, maar de oorzaak is veranderd, aldus het Nibud. In 2012 was nalatigheid de belangrijkste reden. Betalingsachterstanden door vaste lasten zijn echter moeilijker op te lossen door het verplichtende karakter, dan betalingsproblemen door een slordige administratie of overbesteding. Daarom noemt het Nibud de cijfers ‘verontrustend’.

Volgens de Woonbond hebben hurende gezinnen meer moeite rond te komen dan andere huishoudens. Gemiddeld gaat het om 45 procent; bij huurders is dat 62 procent. De cijfers zijn een bevestiging dat de enorm huurstijging van de afgelopen drie jaar huurders in de problemen brengt, aldus de Woonbond.

Behalve de vaste lasten, zijn te hoge zorgkosten (22 procent) en inkomensdaling (26 procent) de voornaamste oorzaken van schulden. Vergelijkbare onderzoeken van het Nibud zijn uitgevoerd in 2005, 2009 en 2012.

Terug naar nieuws