Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Meer huurders in te dure huizen

22-04-2016

Zo’n half miljoen huishoudens wonen in een woning die te duur voor ze is. Dat gaat om 18 Procent van alle huurders, meldt het CBS op basis van het driejaarlijks WoonOnderzoek Nederland. Het aantal dure scheefhuurders is de afgelopen jaren flink toegenomen. Volgens CBS woonde in 2009 nog maar 8 procent in een te dure woning.

De huren zijn de afgelopen jaren behoorlijk gestegen. Ook de krapte op de markt voor sociale huurwoningen speelt een belangrijke rol. Hierdoor moeten mensen vaak een woning accepteren die eigenlijk te duur voor ze is. Op een goedkopere woning moeten ze langer wachten.

Huurders zijn gemiddeld 39 procent van hun inkomen kwijt aan woonlasten. Voor de dure scheefhuurders ligt dat hoger: zij moeten hier gemiddeld de helft van hun inkomen voor reserveren. Oorzaken zijn onder meer achteruitgang in inkomen of een forse stijging van de huur tot boven de 700 euro.

Het aantal huurders dat in een huurwoning zit die te goedkoop is, is de afgelopen jaren juist gedaald. In 2009 had 28 procent een te hoog inkomen ten opzichte van de huur. Vorig jaar was dat nog maar 18 procent. Het goedkope scheefwonen wordt sinds 2013 aangepakt. Woningbouwcorporaties mogen elk jaar extra huurverhogingen doorvoeren aan huurders met hoge inkomens.

Volgens CBS is een dure scheefhuurder iemand die in aanmerking komt voor huurtoeslag en in 2015 een huur (inclusief servicekosten) had van meer dan 557 euro. Een goedkope scheefhuurder heeft een inkomen boven de 34.678 euro en een huur onder de 700 euro.

Terug naar nieuws