Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Meer inspraak voor huurders

11-05-2016

Huurders moeten meer inspraak krijgen in gemengde complexen waar huurders én kopers wonen, vindt minister Blok. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Huurdersorganisaties en bewonerscommissies hebben wel invloed op het beleid van de verhuurder, maar de verhuurder onderhandelt met eigenaar-bewoners in een VvE. Huurders hebben dus geen directe invloed op de besluitvorming. Het gaat tijdens deze overleggen vaak wel over gemeenschappelijke zaken, zoals leefbaarheid, onderhoud en servicekosten.

Volgens Blok is het wel degelijk mogelijk huurders met de VvE mee te laten vergaderen én mee te laten beslissen over bepaalde onderwerpen. Hij is echter niet van plan dit af te dwingen. Hierdoor blijven huurders dus afhankelijk van de goede wil van de VvE.
Belangenbehartiger voor huurders, De Woonbond, vindt dat huurders op basis van de Overlegwet recht hebben de vergaderstukken van de VvE in te zien. Blok moet er volgens hen ook voor zorgen dat bewonerscommissies adviesrecht krijgen om VvE-besluiten te kunnen beïnvloeden.

Terug naar nieuws