Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Minima kunnen terecht bij de gemeente

25-05-2016

Veel personen weten niet dat individuen en gezinnen met een minimuminkomen terecht kunnen bij de gemeente voor ondersteuning. Landelijk maakt slechts 30% gebruik van minimaregelingen, terwijl veel meer mensen daar recht op hebben.

Huishoudens met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm kunnen aanspraak maken op minimaregelingen. Daarnaast is er een collectieve zorgverzekering (tot 125%) en de Ooievaarspas (tot 130%) die financiële zorgen kunnen verminderen.

Voor schoolgaande kinderen onder de 18 jaar zijn er tegemoetkomingen in school- en sportkosten, die voor onder meer schriften, boeken of een schoolreisje gebruikt kunnen worden. En verder bestaat de stichting Leergeld. Zij geven tegemoetkomingen voor bijvoorbeeld één buitenschoolse activiteit of een goede fiets.

Tenslotte zijn er ook voor chronisch zieken, gehandicapten en gepensioneerden regelingen en tegemoetkomingen. Die kunnen ingezet worden voor gebruiksgoederen zoals een koelkast of telefoonabonnement. Het gaat om geld dat echt kan worden uitgegeven, het betreft dus geen lening.

Wilt u meer informatie of een aanvraag indienen? Kijk dan op www.lv.nl/werkeninkomen en klik op ‘laag inkomen’ of bel met 14070 voor een afspraak. Inwoners van Den Haag kunnen terecht op: www.denhaag.nl/home/bewoners/loket/zorg-en-financiele-hulp.htm.

Terug naar nieuws