Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Minister zet zich in voor meer betaalbare huurwoningen

18-10-2016

Minister Blok (Wonen) wil het aanbod aan betaalbare huurwoningen stimuleren in de sociale en vrije sector. Hij diende hiervoor een wetsvoorstel in bij de Tweede Kamer. Corporaties kunnen zo hun dure voorraad huurwoningen gemakkelijker verkopen als zij hun goedkope voorraad vergroten. De verkochte woningen zijn vervolgens beschikbaar voor de middeninkomens.

Wanneer dit wetsvoorstel wordt aangenomen, krijgen woningbouwcorporaties korting op de verhuurderheffing als zij goedkope sociale huurwoningen bijbouwen. In gebieden met woningtekorten is de korting zelfs hoger.

De regels worden bovendien eenvoudiger wanneer corporaties hun duurdere sociale huurwoningen verkopen aan beleggers. Voor elke verkochte dure woning moeten ze dan wel een nieuwe goedkope sociale huurwoning terug bouwen, met een huur van maximaal 586 euro per maand.

Voordeel van deze versoepeling van regels is een versnelling van de verkoop aan aspirant-kopers. De reden is het vervallen van de verplichte zienswijze van de gemeente. Het gaat in dit geval om woningen met een huurprijs boven de sociale huurgrens van 710 euro per maand. De belegger die de huizen koopt, moet deze minstens 7 jaar verhuren voor maximaal 850 euro per maand. De bewoners behouden hun huurcontract.

Terug naar nieuws