Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Nationale Boomspiegelfeest

9-10-2021

Je ziet ze steeds vaker: minituintjes rond bomen. Zo’n boomtuintje ziet er gezellig uit en draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit. Op zaterdag 9 oktober is het Nationale Boomspiegelfeest; dé dag om kale boomtuintjes om te toveren in feestjes voor beestjes!

De grond rondom een boom (de boomspiegel) is de perfecte plek om de stad verder te vergroenen. Zo’n groen boomtuintje vergroot de leefomgeving van veel soorten bodemdieren en het heeft ook veel voordelen voor het klimaat. Meer groen maakt de stad tijdens warme zomers wat koeler. Ook houden de planten het regenwater beter vast. En het ziet er uiteraard ook gewoon gezellig uit.

Stappenplan

Met een goede voorbereiding en de juiste planten is het niet moeilijk om een boomtuintje te beplanten en onderhouden. Maak de grond goed los zodat nieuwe planten kunnen wortelen. Plant voldoende planten zodat de boomspiegel mooi dichtgroeit. Breng in het voor- en najaar compost aan. Als u water geeft: beter af en toe heel veel, dan dagelijks een beetje. Zo groeien plantenwortels dieper de grond in. Daar worden de planten sterker van. Op de website van Guerilla Gardeners vindt u meer informatie en een stappenplan voor het beplanten van uw eigen boomtuintje.

Planten

Meestal zijn er zo’n zeven tot negen planten per vierkante meter nodig. Kies twee of drie soorten planten en cluster ze voor een ‘verzorgd’ effect. Door bloembollen, zaden en vaste planten te combineren bloeit er altijd wel iets in uw boomspiegeltuin. Kies bij voorkeur inheemse zaden en planten voor de beste match met onze inheemse insecten. Op de website van Guerilla Gardeners, vindt u een lijst met de beste planten voor in uw tuintje.

Als u een boomspiegeltuitje wil aanleggen, moet u eerst toestemming vragen aan de gemeente. Dat kunt u doen via deze website.

Woonidee

Het opleuken van de boomspiegels draagt bij aan een prettige woonomgeving. Respectus zet zich samen met bewoners graag in voor zo’n prettige woonomgeving. Respectus heeft daarom een leefbaarheidsbudget om goede ideeën te kunnen realiseren. Via het formulier op onze website kunt u uw Woonidee indienen.

Bron: lv.nl & guerillagardeners.nl

Terug naar nieuws