Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Noodfonds

15-02-2023

Het Tijdelijk Noodfonds Energie bestaat om te helpen voorkomen dat mensen energieschulden opbouwen. Het Noodfonds is er voor huishoudens met een hoge energierekening en een laag inkomen of laag middeninkomen.

Wat is het Noodfonds?

Huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds aanvragen voor de periode oktober 2022 tot en met maart 2023. Het fonds is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute) en SchuldenlabNL. De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds. Als te veel van het inkomen nodig is voor energie, dan betaalt het Noodfonds een deel van de energierekening. Het maakt niet uit welke energieleverancier u heeft.

Wie kan het aanvragen?

U komt in aanmerking voor steun als uw huishouden voldoet aan twee eisen. Uw Huishouden heeft een inkomen van maximaal 200 procent van het sociaal minimum. Dat betekent dat uw bruto-inkomen per maand lager is dan € 2.980,- (alleenstaand) of € 3.794,- (samenwonend). En uw huishouden heeft zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. Waarvan de rekening (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen. Op de website van het Noodfonds vindt u meer informatie.

Hulp bij aanvragen

Komt u er zelf niet uit? Kom langs bij het PING (Persoonlijk in Geld) loket van de gemeente in de Bibliotheek aan de Vliet, Fluitpolderplein 5 in Leidschendam. Iedere maandagochtend van 10:00 tot 12:00 uur kunt u hier terecht voor hulp rondom geldzaken. In de bibliotheek is ook het Sociaal Servicepunt. Hier kunt u terecht met al uw vragen. Stelt u liever uw vraag via de telefoon of e-mail? Bel het Sociaal Servicepunt via 070 205 7000 of stuur een mail naar info@sociaalservicepunt.nl. Wilt u bellen zonder dat u hoeft te zeggen wie u bent? Bel dan gratis naar het landelijke telefoonnummer voor hulp bij geldzorgen 0800 8115. Medewerkers luisteren zonder oordeel naar uw verhaal en denken met u mee. Kijk voor meer informatie over geldzorgen op de website van de gemeente.

Terug naar nieuws