Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Plan voor meer goedkope en middeldure huurwoningen

1-07-2016

Woningbouwcorporaties en beleggers moeten de handen ineenslaan. Samen kunnen zij zorgen voor goedkope en middeldure huurwoningen, zodat een stad toegankelijk blijft voor alle inkomens. Daarnaast kunnen zij een bijdrage leveren aan verduurzaming.

Directievoorzitter Henk Jagersma van Syntrus Achmea Real Estate & Finance lanceerde onlangs een driestappenplan. Volgens Jagersma is er veel behoefte aan dit type huurwoningen. In stap 1 van dit plan moeten corporaties 30.000 van hun relatief dure huurwoningen verkopen aan institutionele beleggers uit binnen- en buitenland. Daar is grote belangstelling voor en ook is er kapitaal beschikbaar, aldus Jagersma.

Stap 2 betekent dat de corporaties met de opbrengst hun schulden aflossen. Stap 3 heeft te maken met het klimaatakkoord, waarin om stevige maatregelen wordt gevraagd. Het vrijgekomen vermogen wordt geïnvesteerd in grootschalige verduurzaming van de bestaande woningvoorraad. Ook moet er geld worden gestoken in de bouw van nieuwe starters- en seniorenwoningen. Vooral in de Randstad is veel vraag naar deze woningen.

Voor gemeenten is ook een taak weggelegd: meer grond beschikbaar stellen voor de bouw van huurwoningen in de vrije sector. Dat zou voor starters en een groot deel van de middeninkomens een goede oplossing zijn, omdat zij te veel verdienen voor een sociale huurwoning. Bovendien kan of wil niet iedereen een woning kopen.

Terug naar nieuws