Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Prestatieafspraken over betaalbaar wonen

7-06-2016

Woningbouwcorporaties WoonInvest en Vidomes hebben samen met de gemeente Leidschendam-Voorburg prestatieafspraken ondertekend. Respectus was hier nauw bij betrokken. De prestatieafspraken betreffen goed en betaalbaar wonen voor de periode 2016-2019.

Vicevoorzitter Michel van Zelst is tevreden over het resultaat: ‘Landelijk is er 30 procent sociale woningbouw; het percentage in Leidschendam-Voorburg is 25 procent. Tot voor kort zag het er naar uit dat dit percentage nog verder zou dalen. Gelukkig viel dat uiteindelijk mee. Voor ons is dat heel belangrijk.’

Ook wethouder Floor Kist (Wonen) vindt het belangrijk dat de inwoners van de gemeente goed en betaalbaar kunnen wonen. De gemeente wil bij nieuwbouw meer sociale woningbouw, maar er is ook aandacht voor woningen boven de sociale huurprijs. De partijen streven er naar jaarlijks 50-100 nieuwe betaalbare sociale huurwoningen te bouwen.

In de prestatieafspraken staat nu ook de concrete afspraak dat de corporaties gaan proberen om de zogenaamde ‘gedragsaanwijzing’ toe te passen in geval van ernstige overlast. Of dit beter helpt dan het lastige traject van huisuitzetting wordt geëvalueerd.

Marianne Straks, bestuurder van WoonInvest, is tevreden: ‘De manier waarop wij als corporaties, huurdersorganisaties en de gemeente hebben samengewerkt smaakt absoluut naar meer.’ Het is de bedoeling dat de partijen jaarlijks de gemaakte afspraken evalueren en actualiseren, zodat ze kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen.

Terug naar nieuws