Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Regeerakkoord niet positief voor huurders

26-10-2017

De Woonbond is ontevreden over de plannen van kabinet Rutte III. Volgens ‘de stem van hurend Nederland’ zorgt dit regeerakkoord voor een achteruitgang van de koopkracht van huurders.

Een huurverlaging zit er niet in, en er wordt wel gekort op de huurtoeslag; in totaal 138 miljoen euro. Voor huurtoeslagontvangers scheelt dat bijna 100 euro per jaar. Een positief punt is het afschaffen van de harde inkomensgrens voor de huurtoeslag. Huurders die 1 euro boven de inkomensgrens verdienen, hebben in het huidige systeem helemaal geen recht meer op huurtoeslag. Dit zorgt ervoor dat deze huurders bij een stijgend inkomen er financieel op achteruit gaan of opeens ontvangen huurtoeslag moeten terugbetalen. Dat gaat dus gelukkig veranderen.

Te weinig betaalbare huurwoningen
Het nieuwe kabinet wil ook niets doen aan de woningnood en de lange wachttijden voor sociale huurwoningen. Wel wil de coalitie in gesprek met gemeenten om meer vrije sector huur te bewerkstelligen, onder meer door verkoop en liberalisatie van sociale huurwoningen. Volgens de Woonbond holt de beschikbaarheid van betaalbare huurwoningen hierdoor verder achteruit. Kabinet Rutte III doet ook niets aan huurbescherming in de vrije sector, waar de huurprijzen erg hoog zijn.

Weinig verduurzaming
Volgens de Woonbond wordt tevens te weinig gedaan aan verduurzaming. Er komt een korting op de verhuurdersheffing van 100 miljoen euro voor investeringen in energiebesparing. Dat komt neer op 40 euro per woning en is een druppel op een gloeiende plaat. Het vorige kabinet had de verhuurdersheffing ingevoerd als een tijdelijke crisismaatregel. Het nieuwe kabinet gaat hier dus mee door.

Terug naar nieuws