Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Tweede Kamer stemt voor bevriezen huren

17-02-2021

De huren van woningen in de sociale sector moeten dit jaar bevroren worden in verband met de coronacrisis. Dat vindt de Tweede Kamer, die een motie aannam die was ingediend door SP-Kamerlid Beckerman, samen met GroenLinks en PvdA.

Of het nu komt door de winterse omstandigheden, de motie om de huren te bevriezen kreeg onverwacht steun van de VVD. De partij die bij alle voorgaande voorstellen tegen was. Hierdoor was er een ruime meerderheid voor de motie. SP-Kamerlid Sandra Beckerman diende vorige week een motie in om de sociale huren van corporaties te bevriezen. Zij stond te juichen toen die motie werd aangenomen: ‘Hier hebben we met veel huurders naartoe gewerkt en nu is er een meerderheid die ons steunt.’

Beckerman vindt de sociale huurwoningen van corporaties veel te duur. Ze wil zo snel mogelijk een huurverlaging doorvoeren. ‘De bevriezing zie ik als een eerste stap.’

Uitvoering

Demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken moet nu aangeven of ze de motie gaat uitvoeren. ‘Wij hebben haar inmiddels gevraagd om snel te reageren’, aldus Beckerman.

Eerder nam de Eerste Kamer al een dergelijke motie aan, maar die werd niet uitgevoerd. Wel kwam minister Ollongren toen met een huurverlaging voor huurders bij corporaties met een laag inkomen en hoge huur.

Terug naar nieuws