Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Vakantieplannen? Tips voor het achterlaten van uw huis

13-06-2024

Met de zomervakantie in het vooruitzicht, krijgen inbrekers de kans om toe te slaan op het moment dat u niet thuis bent. Respectus zet tips voor u op een rij om te zorgen dat ze minder kans van slagen hebben. Voorkomen is beter dan genezen!

Informeer uw buren

Informeer uw buren dat u weg bent. Vraag ze om uw post te verzamelen, zodat deze niet ophoopt en om de planten water te geven. Ook is het goed om de voor- en achterdeur door uw buren in de gaten te laten houden. Sluwe inbrekers stoppen een takje tussen de deur, of leggen de buitenmat tegen de deur aan. Als het takje later nog tussen de deur zit of de buitenmat is niet verplaatst, is dat voor inbrekers een teken dat er niemand thuis is. Als u onderdeel bent van een buurt-Whatsapp is het ook verstandig om in deze groep te laten weten dat u op vakantie gaat.

Woning

Het spreekt voor zich dat u vóór vertrek alle ramen en deuren sluit en ook op slot doet. Haal de sleutels uit de sloten en berg deze op een veilige plek op. Hierna nog enkele handige tips:

  • Laat gordijnen niet permanent dicht en haal planten ook niet van uw vensterbank.
  • Berg sieraden en andere waardevolle spullen op in een kluis of geef ze in bewaring.
  • Installeer tijdschakelaars die in de avond zorgen dat de lampen aangaan in huis.
  • Als u een tuin heeft, voorkom dan opstapjes naar uw balkon of raam.

Social media

Ben voorzichtig met het gebruik van social media tijdens uw vakantie. Ook inbrekers maken gebruik van social media als Facebook en Instagram! Zij zien dat u op vakantie bent als u foto’s plaatst in het buitenland. Ze weten dan dat zij rustig hun slag kunnen slaan. U kunt uw profielen afschermen voor onbekenden of de vakantiekiekjes pas plaatsen als u weer thuis bent. 

Burgernet

Burgernet is een samenwerkingsverband van gemeenten, burgers en politie. Dit initiatief is ontstaan om de veiligheid binnen uw gemeente te verhogen. Als deelnemer krijgt u een (actie)bericht wanneer er iets in uw omgeving gebeurt. In dit bericht staat een verzoek om naar een persoon of voertuig uit te kijken. Dit gebeurt in de Burgernet-app. Hoe meer mensen deelnemen aan Burgernet, hoe sneller een persoon of voertuig gevonden wordt. Klik hier voor meer informatie over Burgernet.

Meld een verdachte situatie

Oplettende getuigen helpen de politie vaak om verdachten van een (poging tot) inbraak aan te houden. Bent u een oplettende getuige en ziet u een verdachte situatie, aarzel dan niet en bel 112. Probeer de locatie, het signalement van verdachten en het kenteken van auto’s te onthouden en deel dit met de politie. Is het niet dringend, maar wilt u de situatie toch delen, bel dan 0900 8844.

Is er ondanks alle tips toch ingebroken, doe dan altijd aangifte bij de politie van de inbraak.

Bron: http://www.politie.nl

Terug naar nieuws