Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Vraag op tijd huurverlaging aan

6-09-2021

Is uw inkomen in 2020 of 2021 gedaald? Misschien heeft u recht op eenmalige huurverlaging. Dit moet u zelf aanvragen, vóór het eind van dit jaar.

Dit kalenderjaar (2021) geldt er een wettelijke regeling die corporatiehuurders met een laag inkomen en een hoge huur eenmalig recht op huurverlaging geeft. Huurders die in 2019 een laag inkomen en hoge huur hadden, hebben die huurverlaging al gekregen. Maar wat nou als uw inkomen daarna is gekelderd, bijvoorbeeld door de coronacrisis?

Zelf aanvragen

Als uw inkomen na 2019 is gedaald, moet u zelf huurverlaging aanvragen. Uw woningcorporatie heeft bij de Belastingdienst gecheckt of u vanwege uw inkomen in 2019 huurverlaging moest krijgen. Maar uw inkomen van 2020 was op dat moment nog niet bekend. Uw woningcorporatie weet dus niet wat u nu voor inkomen heeft.

Wanneer heeft u recht op huurverlaging?

Er zijn twee situaties waarin u recht heeft op huurverlaging. Ten eerste, u woont alleen, heeft een kale huur hoger dan € 633,25 per maand en uw jaarinkomen is lager dan € 23.725. Of lager dan €23.650 als u AOW heeft.

De tweede situatie: u woont met iemand samen. De kale huur is hoger dan € 633,25 en uw gezamenlijke inkomen is lager dan € 32.200. Of lager dan € 32.075 als u of degene met wie u samenwoont AOW heeft.

De derde situatie geldt wanneer u met z’n drieën of meer woont. De kale huur is hoger dan € 678,66 en uw gezamenlijke inkomen is lager dan € 32.200. Of lager dan € 32.075 als minstens één van u al AOW heeft.

Aanvragen

U vraagt de eenmalige huurverlaging aan via het aanvraagformulier op de website van WoonInvest.

Wat als uw inkomen pas in 2021 is gedaald?

Zodra uw inkomen minstens zes maanden laag genoeg is, kunt u de huurverlaging aanvragen. U moet aanvragen vóór het einde van dit kalenderjaar. Daalde uw inkomen omdat u voor het eerst AOW krijgt? Dan hoeft u geen zes maanden te wachten.

Na 2021

Helaas is er voor na 2021 niets geregeld. Huurders die pas later te maken krijgen met een langdurige inkomensdaling gaan buiten deze eenmalige regeling vallen. Tenzij de overheid alsnog besluit dat de regeling wordt voortgezet.

Meer informatie

Meer informatie over deze eenmalige huurverlaging is te vinden op de website van WoonInvest.

Terug naar nieuws