Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Vragen over energielabel

28-04-2021

Naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Radar is er bij veel mensen verwarring ontstaan over het nieuwe energielabel. De belangrijkste vragen die huurders na de uitzending hebben: Klopt het label wel? En kan ik de gegevens van het label inzien?

Huurders maken zich zorgen over het energielabel, omdat het label invloed heeft op het aantal punten dat uw woning krijgt en daarmee de hoogte van de huur. In de Radar-uitzending lijkt het erop dat de labelopnemers onzorgvuldig te werk gaan en dat er veel verschillende labels uit de opname kunnen komen. Dat zou voor huurwoningen betekenen dat de huur hoger of lager uit kan pakken, afhankelijk van wie het label opneemt.

Klopt het label van mijn woning?

Ondanks de zorgwekkende uitzending van Radar benadrukt belangenvereniging Woonbond dat je er als huurder vanuit kunt gaan dat het label van je woning klopt. Dat heeft er mee te maken dat labels voor huurwoningen, in tegenstelling tot labels voor koopwoningen, grootschaliger en preciezer worden opgenomen. Daarnaast worden de labelopnemers regelmatig gecontroleerd.

Kan ik het label inzien?

Op de energielabels die sinds 1 januari worden afgegeven, staat heel veel informatie. Veel meer dan op de labels die voor 1 januari werden afgegeven. Daarop stond alleen de letter van het label en de EnergieIndex (EI), een cijfer dat de energieprestatie van de woning aangeeft. De informatie die op het nieuwe label staat, kan je als huurder niet inzien. Deze informatie krijgt nu alleen de eigenaar van de woning, de verhuurder dus. U kunt wel aan uw verhuurder vragen of u het label mag inzien.

Label beschikbaar voor huurders

De Woonbond pleit er bij de overheid voor om het energielabel ook voor huurders beschikbaar te stellen. Het is niet alleen goed als huurders hun energielabel kunnen inzien om te controleren of het label klopt. ‘Op het nieuwe label staat ook heel veel informatie die nuttig is in de stappen die u kunt zetten om energie te besparen en om samen met uw verhuurder de woning te verduurzamen, aldus de Woonbond (bron: woonbond.nl).

Bekijk hier het item van Radar over het energielabel.

Terug naar nieuws