Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Wet verslechtert rechtsbescherming huurders

12-01-2016

De Wet doorstroming huurmarkt verslechtert de rechtsbescherming van huurders in vele opzichten. Dat meldt de Werkgroep Huurders van de PvdA. ‘Het is een klap in het gezicht van de huurders dat de Tweede Kamer het niet nodig vindt hier in het openbaar over te debatteren.’ Om die reden zijn de werkgroep én de Woonbond tegen de schriftelijke spoedbehandeling van de wet op 11 januari.

Onderdeel van deze wet is de invoering van tijdelijke huurcontracten. Volgens de Werkgroep Huurders wil de wet de doorstroming bevorderen, maar komt het feitelijk neer op een afbraak van de huurrechtsbescherming. ‘Het echte probleem is dat er onvoldoende woningen zijn; de oplossing is bijbouwen.’

De Werkgroep Huurders is met name tegen de introductie van tijdelijke huurcontracten, de uitbreiding van de categorie tijdelijke doelgroepcontracten met jongeren, promovendi en grote gezinnen, de driejaarlijkse inkomenstoets en de uitbreiding van de Wet op de leegstand in verband met te koop staande huurwoningen. De werkgroep is wel voorstander van de huursombenadering en lagere huurverhogingen. Hierover sloten de Woonbond en Aedes vorig jaar een akkoord.

De Wet doorstroming huurmarkt is overigens heel wat anders dan de doorstroming die WoonInvest wil bevorderen. Daar gaat het er om dat mensen met voorrang binnen het eigen complex kunnen verhuizen, bijvoorbeeld naar een appartement op de begane grond-verdieping.

Terug naar nieuws