Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Zo helpt u waterlast tegen te gaan

27-08-2021

Door klimaatverandering is er meer ruimte nodig voor water. Dat concluderen klimaatexperts na de publicatie van IPCC-rapport 2021. Lees hier wat u als huurder kunt doen.

Door klimaatverandering is er meer ruimte nodig voor water. Dat concluderen klimaatexperts na de publicatie van IPCC-rapport 2021. Lees hier wat u als huurder kunt doen.

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) bestaat uit een grote groep klimaatwetenschappers van over de hele wereld. Samen hebben zij gekeken naar duizenden internationale klimaatonderzoeken over klimaatverandering. Zij concluderen dat het klimaat ongekend snel verandert. Dit heeft ook effect op het weer, dat wordt extremer.

Alarmerend

Het rapport is alarmerend. Voor Nederland is de grootste bedreiging het water. De zeespiegel stijgt sneller dan verwacht. Daarnaast ligt Nederland in een delta, bij zware regenval komt er veel water via de rivieren ons land binnen. Door het stijgen van de zeespiegel kan het water in de rivieren minder makkelijk naar zee stromen.

Het is noodzakelijk dat iedereen zich voorbereid op klimaatverandering. Aan de ene kant moeten we zorgen dat de broeikasgassen in de lucht afnemen, zodat het klimaat minder snel verandert. Aan de andere kant moeten we ons aanpassen. Dat heet klimaatadaptatie.

Wat kunt u doen?

Als huurder kunt u helpen om het water meer ruimte te geven. Denk bijvoorbeeld aan het aansluiten van een regenton op de regenpijp. Zo’n ton helpt om het overtollige water tijdelijk op te vangen, zodat het riool het niet allemaal meteen hoeft te verwerken. Er zijn regentonnen in alle soorten en maten. Hier vindt u meer informatie over het installeren van een regenton.

Tegels, bestrating en asfalt zorgen ervoor dat water niet de grond in kan zakken. Hierdoor moet het riool meer water afvoeren. U kunt daarom helpen door tegels in uw tuin te vervangen door planten. Planten helpen om het water sneller af te voeren.

Samenwerken

Samen met uw buren, de verhuurder en de gemeente kunt u nog veel meer doen. Denk aan het vergroenen van de gemeenschappelijke buitenruimte, ondergrondse regenwaterbuffers en daktuinen. Met goede ideeën kunt u nu ook weer terecht bij de gebiedsregisseurs van de gemeente. Hier vindt u daar meer informatie over. Daarnaast heeft Respectus een leefbaarheidsbudget om goede ideeën te kunnen realiseren. Samen werken we zo aan een fraaie en veilige leefomgeving! Klik hier voor meer informatie over het indienen van een Woonidee.

Bron: woonbond.nl & lv.nl

 

Terug naar nieuws