Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Zuinig koken

17-11-2022

Met de hoge energieprijzen zoekt iedereen naar manieren om te besparen. Ook in de keuken. Er zijn allerlei verschillende elektrische keukenapparaten te koop. Maar de vraag is: zijn dit goede vervangers van het gasfornuis?

Gas versus inductieplaat

Volgens Marlon Mintjes van MilieuCentraal is koken met gas en inductieplaat momenteel even duur. ‘Stroom van een inductieplaat komt nu namelijk nog vooral van aardgas en steenkolen. In de toekomst zal die stroom groener worden, dus dan wint de inductiekookplaat het. Zowel in kosten als in CO2-uitstoot’, aldus Marlon Mintjes.

Geld besparen met elektrische keukenapparaten

Er zijn veel verschillende mogelijkheden als het gaat om keukenapparaten. Een slowcooker, rijstkoker of een airfryer bijvoorbeeld. Vaak lijkt het in eerste instantie een goed idee om dit soort apparaten aan te schaffen om te besparen. ‘Een rijstkoker is wel beter geïsoleerd dan een normale pan die je op de kookplaat zet. Je zou dus kunnen verwachten dat dit een zuinigere manier is om je rijst te koken’, vertelt Mintjes.

Toch is het volgens haar verstandig om u van tevoren af te vragen of u die apparaten eigenlijk wel voldoende gaat gebruiken. ‘Ze hebben een speciale functie in vergelijking met een kookplaat. Op gas of een inductiekookplaat kun je van alles doen, zoals wokken, bakken en braden. Koken is een klein onderdeel van je gasgebruik, u kunt veel beter letten op hoe hoog uw verwarming staat en hoelang u doucht.

Friet bakken

‘Friet bakken kunt u beter in de airfryer doen in plaats van in de frituurpan’, adviseert Ladrak. ‘In een airfryer kunt u namelijk in een veel kortere tijd uw friet bakken. Daardoor is het energieverbruik lager. En u hoeft geen olie te gebruiken.’

Snelkookpan

Met een snelkookpan kunt u ook energie besparen ten opzichte van een gewone pan, vertelt Mintjes. ‘Door de hoge druk loopt de temperatuur hierin sneller omhoog, daardoor is het eten ook nog sneller klaar.’

Andere manieren om energie te besparen

Naast het gebruik van keukenapparaten zijn er andere manieren om uw energieverbruik te verminderen. Zet het vuur niet te hoog, doe de deksel op de pan en gebruik niet te veel vocht. Dus geen hele pan water voor een klein beetje pasta. Denk ook na over het type eten dat u eet. Dit bepaalt namelijk vooral hoeveel energie het kost om klaar te maken.

Bron: nu.nl

Terug naar nieuws