Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Bibberen of bezwaar maken

29-03-2024

Veel huurders wonen in slecht geïsoleerde huizen, waardoor energiekosten stijgen in een poging de kou te bestrijden. Hier valt niet altijd wat aan te doen, maar soms kan een huurder effectief bezwaar maken met als resultaat forse huurverlaging.

Slechte isolatie

In de kille wintermaanden is het voor weinig mensen een optie om kou te lijden. Voor veel huurders in slecht geïsoleerde woningen houdt dit in dat de verwarming een tikje omhooggaat. Huizen laten isoleren is namelijk de taak van de verhuurder. Isoleren is relatief niet duur, als je kijkt naar de besparing: de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) stelde vorig jaar dat het verbeteren van een woning van label G naar label B, ongeveer 20.000 euro kost, met als resultaat dat de huurder jaarlijks twee tot vierduizend euro per jaar goedkoper uit is op energiekosten. Toch voelen verhuurders hier vaak minder belang bij.

Hoge huur, weinig resultaat

Hoe hoger het energielabel, des te hoger de huur. Het aangeven van het juiste energielabel gaat hierdoor ook niet altijd eerlijk. Op 23 januari deelde Pointer van KRO-NRCV het verhaal van een willekeurige inwoner in Groningen, genaamd Marcel. Hij vertelt daarin dat hij al jaren 160 euro per maand te veel huur betaalt, omdat het energielabel verkeerd was aangegeven: ‘Ik was me er niet van bewust dat de woning een A-label had, maar toen we daarachter kwamen, hadden we gelijk zoiets van: dat kan niet.’, het bleek energielabel G te moeten zijn. Het probleem scheen bij meer woningen voor te komen en de huurcommissie werd ingeschakeld.

De Tweede Kamer ziet ook dat huurders steeds vaker in de knel zitten en is nu bezig met een wet betaalbare huur, waarin staat dat inwoners van een huurhuis met een slecht energielabel nog meer korting kunnen afdwingen van de huur. Deze wetgeving laat echter nog even op zich wachten en bovendien schijnt het niet zo voordelig te zijn als beloofd. Voor meer uitleg, kijk hier: https://www.respectus.nl/nieuws/betaalbare-huur-blijkt-toch-niet-zo-betaalbaar.

Gebrekencheck

Bij ernstige gebreken kan soms ook een huurverlaging worden aangevraagd. Een gebrek in huis kan zijn: natte plekken, vlekken of verkleuring, stucwerk dat loslaat van de muur of ernstige schimmelvlekken. Soms ontstaan zulke beschadigingen als gevolg van eerdere gebeurtenissen, zoals rottend hout als gevolg van een lekkage. Als deze gebreken niet door de huurder zijn veroorzaakt, kunt u naar de huurcommissie gaan en daar een verlaging tot 40% afdwingen van de huur. De huurcommissie kan ook verhuurders aanzetten om concreet actie te ondernemen.

Terug naar nieuws