Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Energie en geld besparen

24-08-2021

Wilt u 200 euro verdienen? Zet de thermostaat een uur voordat u gaat slapen op 15 graden en u bespaart 200 euro per jaar. Wat doet u al om energie en geld te besparen?

Respectus heeft duurzaamheid als speerpunt. Wij stimuleren huurders graag om energie te besparen. Het is niet alleen goed voor het klimaat, het is ook goed voor uw portemonnee.

Hieronder enkele tips, waarmee u snel kunt bijdragen aan een groenere aarde en een dikkere portemonnee (of een minder lege, dat kan natuurlijk ook).

Kleine wasjes, grote wasjes

Veel mensen wassen vaker dan nodig is. Kleding wordt uit gewoonte te vroeg gewassen, terwijl het eigenlijk nog fris is. Door minder te wassen, bespaart u - naast tijd en moeite - ook energie en water! Door kleding minder te wassen houdt u deze ook nog eens langer mooi. 

Door één keer minder te wassen per week, bespaart u al 200 liter water per maand! Hang kleding even buiten om op te frissen, haal een vlekje eruit in plaats van het hele kledingstuk te wassen en was zuiniger. Was alleen met een volle trommel en kijk of een lagere temperatuur (30 of 40 graden) ook afdoende is. En handdoeken kunt u gemakkelijk drie keer gebruiken.

Sluipverbruikers mijden

Koopt u een nieuw elektrisch apparaat? Dan is het verstandig om direct op het energielabel te letten. Een energielabel laat zien welke apparaten het zuinigst zijn met elektriciteit. Voorkom verder sluipverbruik van apparaten. Oude apparaten in huis kunnen ook energie gebruiken terwijl ze stand-by of ‘uit’ staan. Om dit ‘sluipverbruik’ tegen te gaan, kunt u een elektrisch apparaat direct van de stroom afhalen wanneer u het niet gebruikt. Haal dus de stekker eruit of zet een contactdoos met een aan/uit-schakelaar uit.

Repareren of vervangen?

Kijk of u een elektrisch apparaat beter kan repareren of vervangen. Nieuwe apparaten gebruiken minder energie dan oudere apparaten. Ze zijn duurzaam en zorgen voor minder CO2-uitstoot. Wanneer bijvoorbeeld uw koelkast of vriezer van acht jaar of ouder kapot gaat, kunt u beter een nieuwe kopen dan de oude laten repareren. Oude apparaten kunt u inleveren bij het gemeentelijk afvalstation of bij de winkel waar u een nieuw apparaat koopt. Hierdoor kunnen onderdelen opnieuw worden gebruikt.

Klein maar fijn gordijn

Dichte gordijnen helpen om de warmte in de kamer te houden. Maar als de gordijnen voor de radiator hangen, kan de warmte niet de kamer in komen en verliest u juist meer warmte. Zorg er daarom voor dat de gordijnen op de vensterbank eindigen. Staat leuk en is beter voor het milieu.

Slimme folie

Heeft u radiatoren tegen een buitenmuur die niet (goed) is geïsoleerd? Plak dan radiatorfolie achter die radiatoren. Er ontsnapt dan veel minder warmte naar buiten via de buitenmuur: de cv-ketel hoeft voortaan minder hard te stoken. Per vierkante meter radiatorfolie levert dat 10 m3 gasbesparing op (8 euro). Er is ook radiatorfolie die u met magneetjes of tape op de achterkant van de radiator kunt plakken, zodat u de folie helemaal niet ziet.

Sparen terwijl u doucht

50 procent van de huishoudens in Nederland heeft al een waterbesparende douchekop en dat is niet voor niets. Men noemt het ook wel een spaardouche. Een gemiddeld huishouden zorgt met een spaardouche voor een waterbesparing van 7.500 liter warm water en bijna 44 m³ gas. Hiermee bespaart u zo’n 50 euro per jaar. Om te kijken of u echt kunt besparen door de douchekop te verwisselen, kunt u eerst bekijken hoe zuinig uw huidige douchekop is. Zet daarvoor een emmer onder uw douchekop en laat het water één minuut lopen. Zit er daarna 7 liter water in de emmer of meer? Dan kan het zuiniger.

Weg met die tocht

Tochtstrips zijn een simpele oplossing voor vocht en tocht in huis. In oude huizen zitten vaak veel naden en kieren, die u makkelijk kunt dichten. Bestrijd tocht door naden en kieren dicht te maken van uw ramen en deuren. Hierdoor bespaart u energie en voelt het huis een stuk warmer aan. Tochtstrips zijn er in verschillende vormen en maten. Naast tochtstrips kunt u ook gebruikmaken van tochtbanden. Het materiaal dat u nodig heeft, is afhankelijk van de plek waar de tocht vandaan komt. Voor sommige naden en kieren kunt u ander isolatiemateriaal gebruiken, zoals kit of schuim. Lees meer op milieucentraal.nl

Lekker over op led

Veel mensen hebben hun gloei- en halogeenlampen al vervangen door ledlampen. Een goede keuze, want een ledlamp is zuiniger dan een gloeilamp en verdient zich snel terug. U kunt dus flink energie besparen door ledlampen aan te schaffen. Uw gloei- of halogeenlamp vervangen terwijl die nog niet kapot is, lijkt misschien zonde. Maar, dat is het niet. Het is klimaatvriendelijker om ze nu al te vervangen. Als u van plan bent om ledlampen te kopen is het goed om te weten welke soort lampen er zijn en wat de specificaties van de lamp zijn. 

Kijk op milieucentraal.nl voor keuzehulp om de juiste ledlamp aan te schaffen.

Kleine moeite, groot plezier

Zo ziet u, iedereen doet wat. Kleine moeite, groot plezier. Respectus meent dat als we met bijna 10.000 huishoudens wat kleine dingen doen, we daar samen beter van worden. Energie besparen is goed voor de aarde en goed voor uw portemonnee. Mooi toch?

Terug naar nieuws