Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Huursombenadering 2021

12-01-2021

Wie al heel lang in dezelfde huurwoning woont, heeft vaak een lagere huur dan mensen die korter huren in hetzelfde wooncomplex.

Hoewel de woningen van gelijke kwaliteit zijn, betaalt de een daar dus flink minder voor dan een ander. Om dat verschil kleiner te maken heeft de overheid de huursombenadering in het leven geroepen.

Hoe werkt de huursombenadering?

Wanneer een woning aan een nieuwe huurder wordt verhuurd, mag een woningcorporatie de prijs van die woning verhogen. Is er veel verloop in die woning, dan kan de prijs regelmatig stijgen. Sommige mensen wonen al meer dan tien of twintig jaar in hun woning. Omdat er een maximum zit aan de jaarlijkse huurverhoging, steeg de huur van die woningen minder hard. De woningen zijn even goed, maar de woning waar al jaren dezelfde huurder in woont, heeft nu een huurprijs die onder de marktwaarde ligt.

Een woningcorporatie mag voor de woningen die onder hun waarde verhuurd worden, maar wel dezelfde woonkwaliteit bieden als duurdere woningen, een hogere huurverhoging vragen. Zo groeit het huurbedrag voor die woningen langzaam naar de marktconforme prijs toe.

Wordt mijn huur verhoogd?

Is uw huurprijs relatief laag in vergelijking met de huurprijzen van dezelfde kwaliteit woningen in uw wooncomplex? Dan is er een kans dat u een grotere huurverhoging krijgt. Woningcorporaties mogen zelf bepalen van welke woningen ze de prijs onder de marktwaarde vinden liggen. Daarbij moeten ze goed kijken naar de woonkwaliteit die een woning biedt. In 2021 mag – net als in 2020 – de maximale huursom niet met meer dan de inflatie toenemen. In 2021 is dat 1,4%, eventueel vermeerderd met maximaal 1% als dat is overeengekomen in de prestatieafspraken.

Terug naar nieuws