Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Tips voor een goede nachtrust

19-03-2021

In uw woning vindt u ook uw nachtrust. Heeft u lekker geslapen, dan voelt u zich gewoon beter. Mentaal en fysiek. Reden genoeg dus om werk te maken van een ideale slaapomgeving.

Een goede nachtrust is heel erg belangrijk voor een goede gezondheid. Na een korte nacht bent u niet enkel vermoeid, maar heeft u vaak ook hoofdpijn, kunt u zich moeilijk concentreren en bent u sneller prikkelbaar. Wij geven graag wat tips voor een goede nachtrust.

Gebruik nachtmodus

De klassieke tips kent u misschien wel. Drink geen koffie of andere cafeïne-houdende dranken te laat op de dag. Beperk uw schermtijd en weer schermen uit de slaapkamer. Als u toch ’s avonds op een scherm moet kijken, dan kunt u vaak gebruikmaken van een nachtmodus. Deze optie zorgt ervoor dat het scherm minder blauw licht uitstraalt. Blauw licht zorgt er namelijk voor dat u zich minder moe voelt en dus lastiger in slaap valt. Een vast bedritueel en een vaste bedtijd helpen ook. Toch wordt een erg belangrijke factor vaak over het hoofd gezien: de kwaliteit van de lucht in de slaapkamer.

Ventileer goed

Per dag ademt u 450 liter CO2 uit. Logisch dus dat de luchtkwaliteit na een nacht slapen in een slecht geventileerde kamer te wensen over laat. Voldoende zuurstof is een cruciale voorwaarde voor een goede nachtrust. Een goed ventilatiesysteem zorgt voor voldoende zuurstof in uw kamer. Er zijn zelfs systemen die zelf kunnen bepalen hoeveel er geventileerd moet worden op basis van het CO2-gehalte in de kamer. Maar ook zonder zo’n ventilatiesysteem kunt u de luchtkwaliteit verbeteren. ’s Nachts gewoon een raampje openzetten helpt namelijk ook.

(Bron: wonen360.nl)

Lezen voor het slapengaan

Ook lezen voor het slapengaan ontspant en vermindert mogelijke stress. Het lezen van een ontspannend boek maakt het makkelijker om onze gedachten los te laten. Dit zorgt voor een diepere en meer kwalitatieve slaap. Wanneer u leest, leidt u uw geest af. U kunt ook wat perspectief op de dingen krijgen. Studies tonen ook aan dat uw spieren ontspannen wanneer u leest. Bovendien vertraagt uw ademhaling en wordt deze regelmatiger. Een goed boek is natuurlijk fijn, of lees de krant. In Het Krantje en De Posthoorn vindt u ook (zeven keer per jaar) onze HOMEPAGE. Daarin vindt u allerlei nieuws over de sociale huursector. We hebben de HOMEPAGES ook online gezet.

Terug naar nieuws